Contactați-ne

Telefon

România

+40 37 138 11 55 | +40 730 462 760

Formular de contact

Ne face plăcere să răspundem întrebărilor dumneavoastră.

> Contact

Analiză spectrală - O metodă eficientă pentru controlul calității

Fie că este destinată pentru controlul calității, analiza daunelor sau a verificării recepției mărfurilor, analiza spectrală este una dintre cele mai importante proceduri de testare din industria prelucrătoare de metal. Laboratoarele de testare Bossard au o expertiză variată în domeniul analizei spectrale a metalelor și vă pot asista prin intermediul experienței și echipamentelor OES de ultimă generație.

Ce este analiza spectrală?

Analiza spectrală este o procedură de testare a materialelor utilizată pentru determinarea compoziției chimice a metalelor. Metoda este cunoscută și sub denumirea de spectometrie de emisie optică (OES) și joacă un rol important în industria prelucrătoare a metalului.

Pe lângă controlul calității, procedura de testare poate fi aplicată și pentru analizarea daunelor componentelor metalice, precum și pentru documentare și furnizarea dovezilor necesare pentru respectarea cerințelor calitative, normative sau legale. De asemenea, procedura permite și sortarea automată în masă a metalelor.

În contextul identificării materialelor pozitive (PMI), companiile care prelucrează metal utilizează analiza spectrală și pentru a verifica în ce măsură întrunesc componentele criteriile de inginerie a materialelor.
 

Cum funcționează analiza spectrală

Analiza spectrală valorifică efectul prin care se emit fotoni în timpul vaporizării materialelor metalice. Cel care efectuează testarea începe prin aplicarea unui electrod pe eșantionul metalic pentru a-l încălzi la o temperatură de câteva mii de grade. Ca urmare a decalajului de potențial dintre electrod și eșantion, se formează un arc electric, care duce la vaporizarea localizată a materialului.

Stimularea atomilor din vaporii de material duce la formarea unei plasme care emite lumină, iar această emisie de lumină este cea care stă la baza analizei spectrale a metalelor: o rețea de difracție separă lumina emisă în spectrul constitutiv, iar detectoarele măsoară intensitatea lungimilor de undă. Aceste valori ale intensității pot fi utilizate pentru a determina concentrația de elemente metalice din eșantion.
 

Testarea de materiale prin analiză spectrală

Analiza spectrală permite companiilor prelucrătoare de metal să determine proporțiile exacte ale diferitelor materiale metalice dintr-un eșantion. Aceasta permite identificarea clară a materialelor, sau mai bine spus a compoziției acestora.

O altă utilizare importantă este identificarea materialelor pozitive (PMI); este posibil să se evite confuziile costisitoare a materialelor datorită analizei spectrale și să se asigure o trasabilitate perfectă a componentelor. Companiile prelucrătoare de metal utilizează testarea PMI în special pentru componentele relevante din punct de vedere al siguranței pentru a reduce riscul unor confuzii care au consecințe grave.

Determinarea proporției materialelor prin analiză spectrală este posibilă pentru o gamă largă de elemente metalice, printre care:

 • fier
 • aluminiu
 • nichel
 • cupru
 • titan
 • cobalt
 • magneziu
 • zinc
   

Analiza spectrală - testarea materialelor și multe alte utilizări

Analiza spectrală este o tehnică foarte răspândită în companiile prelucrătoare de metal, în special datorită versatilității sale. Procedura de testare oferă avantaje în următoarele aplicații, printre altele:

 • testarea calității materialelor ca parte a verificării recepției mărfurilor
 • analiza daunelor componentelor metalice
 • testarea componentelor metalice înainte de producția pieselor
 • analiză de precizie în producția de oțel
 • analiza materialelor ca parte a asigurării calității
 • pregătirea documentației profesionale, a certificatelor și a dovezilor cu privire la compoziția materialelor
   

Bossard - specialist în analiza spectrală

În calitatea de companie cu experiență specializată în tehnologii de fixare și a materialelor, avem expertiza necesară pentru a vă asista în procedurile de testare bazate pe analiză spectrală în conformitate cu cerințele dumneavoastră. În laboratoarele noastre de testare, utilizăm echipament OES modern pentru realizarea următoarelor servicii pentru dumneavoastră:

 • analiză spectrală a metalelor
 • pregătirea certificatelor, dovezilor și documentației

Posibilitatea noastră de a accesa laboratoare de testare acreditate, precum și metodele de măsurare și facilitățile de testare de ultimă generație reprezintă baza pentru asigurarea fiabilă a calității și a calității produselor. Bossard deține laboratoare de testare în întreaga lume, acreditate în conformitate cu ISO 17025, și un sistem de management al calității certificat în conformitate cu ISO 9001 Specialiștii noștri calificați în analiza spectrală vă vor asista prin expertiza și experiența lor cuprinzătoare.
 

Contactați experții noștri pentru a afla mai multe despre Serviciile de Testare Expert. Suntem bucuroși să vă ajutăm!

Contactați-ne

 

Subiecte conexe

Descoperiți ce scriu experții în cărțile noastre albe în domenii precum:

 • Coroziune
 • Frecare
 • Măsurarea durității
 • Fragilitatea hidrogenului
 • Uzura materialelor

Solicitați cărțile albe

 

Descoperiți alte module care pot contribui pentru a vă îmbunătăți productivitatea pas cu pas

Expert Walk
Vedeți cum funcționează sistemele de fixare și utilajele dumneavoastră, noi determinăm cum să procedăm mai flexibil și mai inteligent

Expert Education
Aflați mai multe despre elementele esențiale și despre secretele sistemelor noastre de fixare în cadrul seminarelor și cursurilor noastre de învățare online

Expert Teardown
Identificați cea mai bună soluție de fixare pentru dvs. și potențialul de economisire a costurilor

Expert Design
Proiectați cel mai bun produs al dvs. cu ajutorul unei game largi de informații tehnice și utilaje.

Expert Assortment Analysis
Reduceți TCO identificând posibilități de raționalizare a sistemelor de fixare